diumenge, 25 de maig del 2014

“De la barreja de Barça i Bayern en sortiria el club ideal”

FUTBOL

“De la barreja de Barça i Bayern en sortiria el club ideal”

Torrent i Planchart, la mà dreta de Guardiola, fan balanç de la temporada

Domènec Torrent i Carles Planchart. Es coneixen des de petits. Tant que els seus noms són indissociables. Torrent havia entrenat Planchart al Palafrugell, on posteriorment van començar a treballar plegats a la banqueta fa una dotzena d’anys. D’allà van passar al Palamós i pel Girona fins a arribar al Barça B, al Barça i ara al Bayern. Continuen sent cares anònimes, fins i tot a Munic, on especialment Torrent acostuma a ser enfocat per les televisions cada cap de setmana a la banqueta al costat de Pep Guardiola. És el segon entrenador del campió alemany, però tant ell com Planchart passen ben desapercebuts vestits de paisà per la futbolísticament fervorosa capital bavaresa.
Marienplatz. Centre històric de Munic. Torrent i Planchart es troben amb l’ARA tot just abans d’agafar vacances. Ha estat una temporada dura per tot el que ha comportat d’adaptació a un nou país, a una nova cultura, a una nova llengua, a un nou futbol. Però al mateix temps ha estat una temporada molt satisfactòria: Supercopa europea, Mundial de clubs, Bundesliga i Copa alemanya. Quatre títols guanyats de sis possibles. Tot just es va escapar la Supercopa alemanya en el primer partit oficial de la temporada a Dortmund i es va caure -això sí estrepitosament- a la semifinal de la Champions League contra el Reial Madrid.
Un passeja pels carrers del centre de Munic i no detecta la glòria que els acompanya. Torrent i Planchart continuen sent el Dome i el Carlus, els mateixos bojos de futbol que un dia van sortir de Santa Coloma de Farners i Arbúcies, respectivament, i que un dia, “de casualitat”, van conèixer Guardiola. Amb la mateixa passió que van jugar, van entrenar, van fer de scouter, van analitzar vídeos per camps de Primera Catalana, Tercera i Segona B, ara gaudeixen de les privilegiades instal·lacions del totpoderós Bayern Munic. “Amb Guardiola hauríem anat a la fi del món. Quan et sents identificat amb una manera de treballar, amb un sistema, una metodologia, una manera de ser i de ser tractat és molt fàcil valorar-ho. Al principi marxar a l’estranger genera dubtes, però necessitàvem aquesta aventura després de sis anys al Barça”, admet Planchart. “El Pep no ens va dir «cap a Alemanya». Ens va demanar de treballar amb ell i no va ser fins passada mitja hora de conversa parlant de les seves idees que ens va preguntar per què no li havíem demanat de quin club es tractava. Ja en teníem prou de tenir la confiança de formar equip amb ell”, explica Torrent amb la mateixa naturalitat amb què adreça un “Salut!” a un vianant que esternuda o amb què explica que des de casa seva, als afores de Munic, fins a la Marienplatz, va “tranquil·lament en metro”. Tot un segon entrenador del Bayern.
L’elogi de Guardiola
“Als meus 52 anys no em canviaran”, somriu qui és el màxim ajudant “del millor entrenador del món”. “Guardiola té una cosa especial que fa que allà on vagi crec que li anirà bé: és constant, treballador, es preocupa pels petits detalls, pel dia a dia, pel tracte humà. Pot guanyar o perdre, però es veu una feina darrere de la qual estàs convençut. Sovint els meus amics em deien: «El Guardiola triomfa perquè té el Messi». I sí, és veritat que el Leo és el millor jugador del món, però al final el Pep continua guanyant sense els extraordinaris jugadors que tenia al Barça”, analitza un Torrent que assegura que la seva feina “poc ha canviat” respecte a la que va fer al primer equip blaugrana durant cinc temporades. “A Barcelona sabíem el valor que teníem per al Pep i el Tito Vilanova”, precisa. “En el cas del Dome, el que ha canviat és que fa la mateixa feina, però ara surt més a la tele quan enfoquen la banqueta del Bayern”, somriu Planchart.
“A mi m’ha canviat el volum de feina. Abans ens ho repartíem entre el Dome i el Jordi Roura. Aquest any, com que m’estrenava a la Bundesliga i tenia més desconeixement de la competició, dels equips i dels jugadors, tot ha estat dur”, comenta l’analista de vídeos i coentrenador català. “Hem posat en marxa nous programes informàtics, amb un nou equip de treball. Alhora estic més a prop dels entrenaments i amb més responsabilitat en la presa de decisions, i m’agrada”, apunta.
Planchart s’ha esforçat a millorar el seu anglès per comunicar-se ràpidament amb el seu nou equip de treball. Torrent ja fa mesos que s’ha atrevit a llançar-se amb l’alemany. N’havia fet unes quantes classes privades, poques, però des del primer dia va demanar al també ajudant tècnic del Bayern, Hermann Gerland, que li parlés sempre en alemany i l’hi corregís tot, i ara mostra un coneixement molt comunicatiu de la llengua.
Amb Gerland se n’han anat sovint a fer cerveses, fins i tot a la Hofbräuhaus, un dels llocs de Munic on Adolf Hitler va fer més d’una vintena de discursos antisemites amb els quals va erigir-se en líder del partit nazi alemany. Allà Torrent i Planchart han vist plorar el seu company del cos tècnic recordant les calamitats del nazisme.
Absorbir la història, viure experiències noves. Ser al Bayern de Guardiola és “meravellós”, coincideixen els tècnics catalans, per bé que el xoc cultural d’aquesta etapa és evident fins i tot en el futbol. “La Bundesliga és una competició molt física, molt intensa, no pots donar per acabat cap partit abans del minut 90. Has de vigilar molt les contres, tots els equips corren molt i molt. Acabes de rematar o gaudir d’un córner a favor i et poden arribar amb quatre jugadors a la teva àrea de seguida”, exposa Torrent, mentre reivindica que “els partits als quals hem pogut donar una mica de control amb la pilota són els que a la llarga se’ns han obert més i hem guanyat amb més facilitat”. “La qüestió és fer un mix. Guardiola aporta idees diferents, però ha d’adaptar-se als jugadors que té. És com en la música. Si tens guitarres i bateries no pots tocar el saxo. Has de fer igualment que el grup o l’orquestra soni bé”, exemplifica el segon entrenador del Bayern. “A Alemanya els agrada arribar molt a l’àrea contrària i no és tan important com. És difícil canviar la mentalitat dels alemanys i dels catalans. Per això el camí és fer una barreja i treballar molt, molt i ser molt constant”, apunta Planchart.
El millor de cada casa
Aprendre els uns dels altres. Després d’una temporada a la Bundesliga, tots dos tenen clar que “si poguéssim fer una barreja entre el Barça i el Bayern en sortiria el club ideal”. “Són entitats grans, per dimensió i pel que representen per a l’afició, però diferents en moltes coses. Em quedaria amb la forma de treballar el futbol base i la filosofia clara que té el Barça; crec que no s’ha de perdre mai, és el gran motor dels grans èxits dels últims anys, que tenen una filosofia clara de com volen jugar des de petits, de què volen fitxar des de la base. El Barça creu molt en el planter. No és que al Bayern no hi creguin, però a Barcelona està molt més arrelat aquest sentiment de nanos del planter”, analitza Torrent, mentre afegeix de seguida: “I del Bayern em quedaria amb el fet que és un club molt més familiar. No hi ha ismes. No hi ha ningú que digui jo estic amb aquell, per tant en contra d’aquell altre. Aquí tots sumen pel club”. “Coincideixo amb el caràcter familiar del Bayern. Té les portes obertes a tot exjugador i exempleat. A Säbener Strasse, a la ciutat esportiva, hi veiem sovint Gerd Müller, Sepp Maier, però també exjugadors que potser no han triomfat tant o han estat més discutits. Respecten més el passat”, reflexiona Planchart, al mateix temps que assegura que “l’estructura del futbol base del Barça és exemplar. Però també l’organització d’esdeveniments, patrocinadors i negocis del Bayern. Si aconseguíssim aprendre d’aquí i d’allà crearíem una estructura més potent”.
Planchart i Torrent també exportarien al Barça l’organització metòdica del Bayern i del futbol alemany en general. “El que més m’ha sorprès d’aquest any és que el calendari i la comunicació amb l’afició estan molt ben organitzats. Saps tots els horaris, fas una aturada a l’hivern, tens més marge per treballar perquè la lliga és de 18 equips, els estadis estan plens i no hi ha gens de crispació”, avalua Torrent. “Aquest any hem conegut molt bé la Bundesliga. La temporada que ve podrem buscar més solucions tàctiques. Estem molt contents perquè els jugadors responen i segueixen en tot el Pep”, conclou Planchart. Al capdavall no hi ha res més apassionant que seguir Guardiola arreu. Paraula de dos bojos del futbol i emigrants catalans.
Xoc cultural també en l’apartat físic
Lorenzo Buenaventura suma 25 anys d’experiència com a preparador físic d’elit. Tota una vida amb equips de tota mena. Buenaventura ha treballat a Itàlia, Anglaterra i amb la selecció argentina, però mai no havia experimentat un xoc cultural com a Alemanya. “És un país que té una metodologia de treball genuïna, molt pròpia. A Espanya, per exemple, rebem les influències de més entrenadors de fora”, indica el preparador físic de Guardiola. “La metodologia del Pep és una mica agressiva, són entrenaments més integrats amb pilota en què prioritza la intensitat per damunt del volum”, analitza. “Alemanya en el món de l’esport és avantguarda i les idees que hem treballat han estat un xoc, però les han acceptat molt bé. Alhora, el jugador que ens ha demanat alguna cosa específica l’hi hem donat”, precisa mentre admet que “el més complicat ha estat l’idioma”. Buenaventura, que va ser durant tota l’etapa de Guardiola al Barça, es comunica amb la resta de preparadors físics en anglès i amb els jugadors xampurreja l’alemany. “Hem après molt de la seva organització. Hi ha dos equips menys a la categoria i una aturada d’hivern; per tant, possibilitats de poder treballar més còmodament”, conclou mentre elogia la “bona formació física de base” dels futbolistes alemanys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada