dilluns, 31 d’octubre del 2016

L'altre equip de Guardiola

L'altre equip de Guardiola

Actualitat blaugrana

L'altre equip de Guardiola

DAVID TORRAS / MANCHESTER0
Els homes de confiança del tècnic en el nucli del Bayern

El tècnic, que va acceptar l'oferta del City per la seva relació amb Txiki i Soriano, ha ampliat el nucli del Bayern fins a formar un grup de total confiança


Diumenge, 30 d'octubre del 2016 - 21:13 CET
 EL PERIODICO                                          
Per més hores que es tanqui al seu despatx, mirant vídeos i donant voltes a tot, esperant trobar el clic que l’ajudi a desentranyar el sudoku en què sovint converteix els partits, Pep Guardiola necessita sentir-se sempre acompanyat. Per més individualista que sembli la seva feina, res és més important per a ell que el seu altre equip, el de les persones de confiança que l’envolten i a les quals recorre molt més del que es podria pensar. Després, ell decideix. Però abans, durant i després, escolta els seus. Tots saben què n’espera el Pep de cada un. I si hi són, allà al seu costat, és perquè no li han fallat.
Ningú ha tingut més pes en l’elecció de Guardiola que Txiki Begiristain, l’amic a qui va tenir esperant tres anys després del cop que va suposar la seva marxa al Bayern. I amb ell, Ferran Soriano, convençut que el gran projecte de futur del City passava obligadament per l’arribada del Pep. Però no ha vingut sol. En aquest altre equip del Pep hi ha persones que formen part de la seva vida més enllà de la feina.


ELS AJUDANTS

Torrent-Arteta-Borrell, el trident tècnic

segon al Bayern, es manté com la seva mà dreta a la banqueta. És molt més que un ajudant a qui consulta constantment i a qui dóna llibertat a l’hora de preparar i gestionar les jugades d’estratègia. La seva relació va començar al Barça B quan era un dels responsables de preparar els informes dels rivals.
Al seu costat hi ha una cara nova, algú que durant un temps va passar per ser un dels seus possibles substituts al Barça: Mikel Arteta. Un dels molts 4 als quals es va penjar l’etiqueta del nou Guardiola i que es va quedar a les portes del Camp Nou (va viure a la Masia amb Valdés i Iniesta), en el seu cas per l’aparició de Xavi.

El Pep ha reclutat Arteta, un expert en el futbol anglès, que va passar per la Masia i que el va tenir de model com a '4' però que es va quedar a les portes del Camp Nou

Curiosament, el destí l’ha unit a qui un dia va ser el seu model. El Pep va valorar la seva experiència en el futbol anglès (Everton i Arsenal, del qual va ser capità) i així que va penjar les botes (al final de la temporada passada) va canviar Londres per Manchester. No s’ho va rumiar gens. És qui està més a prop del vestidor, en un doble paper d’entrenador i jugador sense dorsal que participa en els entrenaments com un més.
La tercera peça de l’equip tècnic és Rodolfo Borrell, que després de 13 anys treballant al planter del Barça va fitxar primer pel Livepool i després pel City de la mà de Txiki. Responsable fins ara de l’espectacular acadèmia que ha construït el club anglès, Guardiola l’ha incorporat al primer equip. Són les tres veus que el Pep escolta en la preparació dels partits i amb els quals comparteix les seves idees.
L'AMIC INSEPARABLE

Estiarte o tot el que el jugador necessita

Des que un amic comú, Joan Patsy, que també treballa al City com a responsable de tot el mercat sud-americà, va tenir la idea d’unir-los al Barça, malgrat que llavors no tenien una estreta relació, no s’han separat. El seu paper ha anat creixent en comparació amb la seva etapa blaugrana, més centrat en Guardiola i les relacions amb els mitjans.


Estiarte és el director d'un departament de vuit persones que estan pendents de totes les necessitats de l'equip i dels jugadors

Al Bayern ja va ampliar la seva influència als jugadors i al City és el director del departament (hi treballen 8 persones) que s’encarrega de tot el que afecta el primer equip. Des de les coses més personals dels futbolistes i que impliquen, per exemple, viatjar al seu país des del moment en què fitxen per conèixer-ne les necessitats (habitatge, escoles…). I el mateix en el dia a dia on un dels seus ajudants, David Quintana, que va arribar al club amb Silva, està pendent a totes hores dels futbolistes.
LA PREPARACIÓ

Buenaventura, una peça intocable

Si hi ha un aspecte fonamental per a Guardiola a més de tota la part tècnica i tàctica és el físic. I en aquest punt no hi ha discussió. Lorenzo Buenaventura és intocable. El Pep hi té una fe cega i li deixa plena llibertat per fer la seva feina. Al Bayern, els jugadors van acabar entregats als seus mètodes, tant en la preparació com en la recuperació.
Un altre dels que el va acompanyar a Munic i ara a Manchester és Carles Planchart. Va arribar al Barça amb Torrent, i manté el perfil d’analista. Dissecciona els partits al detall i selecciona la informació tant del City com dels rivals.
LA SALUT

El control de Cugat i la dieta de Tremoleda

Els dos últims fitxatges de Guardiola tenen a veure amb la salut de l’equip. Sílvia Tremoleda s’ha instal·lat a Manchester fa tres setmanes i ja exerceix un ferm control sobre una de les obsessions del Pep: l’alimentació. Nutricionista reconeguda, amb àmplia experiència en tot tipus d’esports (és triatleta i té diversos ironman en el seu historial), regula la dieta dels jugadors, obligats a esmorzar i a dinar normalment a la ciutat esportiva (hi ha un menjador espectacular que disposa d’un servei de cuina permanent), una rutina que Guardiola ja va instaurar a Sant Joan Despí. Casada amb Xavier Sala Martín, que ara alternarà el seu temps entre Nova York i Manchester, els jugadors es mostren encantats amb la seva feina.

L'exjugador de l'Espanyol, Eduard Mauri, és el nou metge, i Sílvia Tremoleda controla la nutrició de l'equip, que esmorza i dina a la ciutat esportiva

En un equip de marcat aire blaugrana, el doctor és un infiltrat blanc-i-blau. Eduard Mauri, exjugador de l’Espanyol i membre d’una reconeguda saga periquita, tampoc ha dubtat a l’hora d’atendre la trucada de Guardiola. El seu nexe d’unió és Ramon Cugat, el referent mèdic de tota la vida del Pep. Mauri és l’encarregat de supervisar el dia a dia, però des de la distància Cugat exerceix de guru permanent. Totes les lesions serioses passen per les seves mans i són ja uns quants jugadors els que han viatjat a Barcelona per operar-se o posar-se a les seves mans, els dos últims Kompany i De Bruyne.



EL PLANTER

Fran, una aposta de Txiki per a l'acadèmia


Van estar a punt de coincidir en el dream team si hagués acceptat l’oferta que li va fer Cruyff en la seva època al Depor i, al final, han acabat junts a Manchester. Fran González ha deixat Barcelona, on es va traslladar per acompanyar el seu fill Nico (juga al Barça cadet i és un dels grans talents que hi ha actualment), reclutat per Txiki.
El seu treball se centra en el planter i no en el primer equip, però manté molt bona relació amb el Pep i sempre que pot intenta veure’l en directe treballant. Assegura que no ha sentit mai parlar de futbol com ho fa Guardiola. Pateix la distància amb la seva família i ara mateix és una incògnita saber per on passarà el futur del seu fill, que ja ha rebutjat unes quantes propostes, entre elles del Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada