dimecres, 4 de març del 2015

UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (4).- Del 12 al 25 de febrer del 2015.Com i que és Baviera (2). De Hallertau a la Hofbräuhaus.

Articles del Víctor
01/02.03.15.


UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (4).
Com i que és Baviera (2). De Hallertau a la Hofbräuhaus.
Del 12 al 25 de febrer del 2015.
Com deia aquell: Ja sóc aquí, ja he arribat al Mediterrani, o la Mediterrània, -com vulgueu-, i encara que com deia aquell altre: Això no toca. Doncs si,acabo d'arribar d'un país dins d'una República, d'una Federació que vol ser una Nació, a la vegada un Estat i que posat al centre d'Europa tornen a ser els més poderosos i completament diferents dels seus socis europeistes de la part que toca al Mare Nostrum als quals dominen i se'n fan les seves platges particulars. Encara que no és estrany, ja que hem passat del fred moderat a la canícula gairebé primaveral, 18º a l'arribada i els 21º passats aquest cap de setmana. Del fred, i la neu a la calor..., i els bioritmes de corcoll, però així és la vida.
Arribo a CAT, hi trobo que Barcelona i rodalia està immersa al MWC, el Mobile Wolrd Congress, que durant quatre dies revoluciona econòmicament la capital catalana i que aquesta dècima edició amb 200 països, els més de 90.000 visitants,2000 expositors,i 12.500 llocs de treball, que aporten a la nostra economia més de 436 milions d'euros. 

La tristor fou per la mort de la gran dama del teatre Rosa Novell, i del Jordi Tardà, que n'era seguidor tant dels seus programes de ràdio com de la seva Fira del Disc del Col-leccionista, i per ambdós “ Adéu, Paraula d'Stone”, que deia en Tardà.
Com i que és Baviera (2).
Després d'aquesta introducció, deixeu-me continuar l'explicació d'aquesta Baviera que moltes vegades se la compara amb Catalunya, encara que te manta de diferències com vàrem veure l'altre dia. 
Baviera i la cervesa. Una de les icones bavareses mundials en la cervesa, que com vaig poder observar i tastar és una industria de les que podríem anomenar de cercle tancat en l'àmbit de territori, per altra banda gairebé com tota Alemanya i la majoria de l'Europa Central. Sabem que a Baviera n'hi podem trobar des de moltíssimes marquès, tipus, tècniques i textures com les Lagers, Pilsner, Bock, Munic Helles,Wheat, etc. És per això que poso la èmfasi en dos llocs característics cervesers que explico a continuació. 

De Hallertau a la Hofbräuhaus.
La part de Baviera, anomenada Hallertau és una subregió que es troba entre Munic i Ingolstadt, on si cultiva el llúpol que els bavaresos consideren “ el seu or verd ” ja que de les prop de les 19.000 hectarèes que hi ha plantades a tota Alemanya unes 14.220 H. son d'aquesta zona, que és converteix en les plantacions de llúpol més important del món. Per cert en aquesta mateixa zona, entre l'Aeroport de Munic i Ingolstadt al centre de Hallertau, districte Pfaffenhofe, tenim el poble de Wolnzach (Alta Baviera), a uns 50 quilòmetres al nord de Munic, on podem visitar el Deutsches Hopfenmuseum (Museu del Llúpol alemany) inaugurat el 2005, amb un edifici nou i espectacular en la forma simbòlica com un jardí plantat de llúpol, i que la seva arquitectura està formada per uns bastons semblants als que hi ha en les enfiladisses que cobreixen bona part del Hallertau. També si pot trobar tot el referent a llúpol i a la fabricació de la cervesa, i els documents més antics del conreu dels jardins del llúpol, amb la famosa llei de puresa bavaresa de 1516, així com escrits científics de plantes de Hildegard von Bingen que són al cor de la història medieval del llúpol i la cervesa.
Una zona que hi vaig passar el dissabte 21 de febrer quan feia un viatge en tren direcció a Nuremberg i que feia transbord , precisament, a Ingolstadt. 

La Hofbräuhaus.
A aquesta cerveseria (la més famosa d'Alemanya i potser del món) sempre hi vaig, com una tradició, cada vegada que trepitjo Munic, i enguany ho vaig fer, sol, primer el dissabte 14 de febrer i acompanyat el dimarts 24 de febrer. La primera vegada prengué una Weiswürste, botifarra blanca amb espècies,escalfada amb aigua calenta,amb mostassa dolça, típica muniquesa i una Hafbräu Original de 0,5 l.” 

En el cas bavarès segurament és superior a la resta dels Landers, ja que molts dels seus més del 12,5 milions d'autòctons i nous vinguts amb una imatge assegut - siguin homes o dones) al davant d'una Bier de mig o d'un litre amb la gerra de vidre on les més típiques de ceràmica i amb tapa que els bavaresos autèntics, molts abillats amb els vestits tradicionals bavaresos, anomenats Dirndl o Lederhose, que segurament molts heu vist arreu, i si no a part de prendre una bier de litre o de mig i un Schweinshaxe, Garró de porc al forn que en serveixen a milers. Els podreu veure a la Hofbräuhaus que sempre ni hi ha un munt, amb barret tirolès decorat amb escuts i plomes, molts amb pantalons curts i elàstics amb pitet o amb jaquetes verdes sense coll, si és fixeu bé, veureu com desen les seves gerres particulars en unes caselles especials que hi ha en molts indrets de la cerveseria i que tanquen amb un candenat...  
Continuaré explicant el Tomb per la cervesa,Munic i Baviera.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada