dimecres, 14 d’octubre del 2020

Els comptes del Barça: fum, ombres i molta por

 

 

Els comptes del Barça: fum, ombres i molta por

Veritats sobre les partides del club i sospites sobre el famós préstec de Goldman Sachs

  Futbol Club Barcelona EP

Dilluns de la setmana passada vam seure davant del televisor il·lusionats per conèixer per fi el tancament de comptes del FC Barcelona, més de tres mesos després del 30 juny, dia en què acabava l’exercici 2019/20. Però la decepció no es va fer esperar, perquè no vam poder examinar els comptes complets, sinó que només vam veure algunes partides que, entre ombres de dubte, ens va mostrar el directiu Jordi Moix Latas.

La variable més rellevant de l’exercici 2019/20 és la facturació, que ha caigut respecte la temporada passada en 135 milions d’euros i en prop de 200 milions respecte al que s’havia pressupostat. Unes xifres que encaixen prou bé amb allò que s’havia previst quan es feien estimacions sobre els possibles efectes econòmics de la pandèmia. Com que les despeses no han baixat en una magnitud similar sinó inferior, el resultat de l’exercici ha estat una pèrdua molt elevada, de gairebé 100 milions d’euros.

Aquí cal fer la primera nota a peu de pàgina sobre la manca de fortalesa del compte de pèrdues i guanys del club: la temporada passada va caldre facturar 990 milions d’euros (una de les xifres més elevades de l’esport mundial) per obtenir un benefici molt minso de 5 milions; addicionalment, el pressupost de la temporada 2019/20 (elaborat quan no es podia preveure l’arribada de la pandèmia) establia una facturació rècord mundial de 1.047 milions d’euros, que retornava un petit benefici d’11 milions. Aquest marge tan reduït representa un greu problema, tant per la seva magnitud, com per la manera d’obtenir-lo, cosa aquesta darrera que ara comentarem.

"La gestió de club excloses les vendes de futbolistes dona pèrdues de manera sistemàtica en els darrers anys"

La qüestió és que aquests beneficis tan escassos que s’obtenen no són fruit de l’activitat ordinària com a club, sinó que afloren per la compravenda de jugadors; en altres paraules, la gestió de club excloses les vendes de futbolistes dona pèrdues de manera sistemàtica en els darrers anys. Però encara hi ha més: hi ha motius en escreix per pensar que algunes d’aquestes vendes han permès anotar-se un benefici a partir d’uns preus de venda ficticis (casos Cillessen i Arthur), i no pas de mercat, amb el que el problema és encara més gros.

Més info: La voladura d'un club

Amb tot, l’assumpte més preocupant és el del deute. Segons les dades facilitades per Moix, referides només a deute financer, aquesta partida ha passat de 554 milions (tancament 2018/19) a 820 milions (tancament 2019/20), el que implica un augment del deute inexplicable de gairebé el 50%. Aquesta xifra dels 820 milions ha fet saltar les alarmes entre els opinadors de les xarxes, però cal que tenir en compte que es tracta del deute financer, és a dir, no és pas el deute total de l’entitat, que se situa molts esglaons per sobre.

Si donem un cop d’ull a les magnituds de la temporada 2018/19 (l’última de la què coneixem el tancament complet), trobarem el següent:

  • Deute a curt termini: 506 milions, dels quals
    • Deute bancari: 10,8 milions
    • Emissions de deute: 1,1 milions
    • Deutes amb personal esportiu: 161 milions
    • Altres deutes: 333 milions
  • Deute a llarg termini: 512 milions, dels quals
    • Deute bancari: 61,5 milions
    • Emissions de deute: 197 milions
    • Deutes amb personal esportiu: 70,5 milions
    • Altres deutes: 182 milions

Les emissions de deute (aquests gairebé 200 milions que indiquem) es corresponen a quatre emissions de “senior notes” (un producte semblant als bons) que van ser adquirides per entitats nord-americanes i franceses. Respecte el deute bancari, als comptes del club de la temporada 2018/19 s’hi indicava que “una entitat nord-americana” havia concedit un préstec de 90 milions d’euros -dels que se n’havia disposat 40 milions a 30 de juny de 2019- per a la construcció de l’Espai Barça. És molt rellevant tenir en compte que aquest préstec vencia l’agost de 2020, en un moment en què el club es trobava en una situació financera asfixiant, de manera que caldria saber si va poder ser retornat o, per contra, va ser absorbit per un altre préstec o bé va permetre el prestador executar algun tipus de garantia.

Dels camps no inclosos dins aquest anomenat “deute financer” (el que s’ha enfilat fins els 820 milions), els més rellevants són els deutes amb personal esportiu (que, com hem vist, la temporada anterior havien estat de 232 milions), proveïdors (la temporada 2018/19 era de 106 milions) i els pagaments pendents a hisenda (que estaven situats als 114 milions). D’aquesta manera, el passiu del club a tancament de la temporada 2019/20 es pot situar per sobre dels 1.200 milions d’euros, si és que aquestes partides que encara no coneixem s’han mantingut constants respecte la temporada passada.

Tenint en compte que els mateixos gestors del club han suspès l’assemblea de socis que havia d’aprovar aquests comptes, no sembla existir ja cap motiu justificable perquè l’entitat continuï sense donar a conèixer les seves xifres econòmiques als socis del Barça, que són els veritables propietaris de l’entitat.

"No sembla existir ja cap motiu justificable perquè l’entitat continuï sense donar a conèixer les seves xifres econòmiques als socis del Barça, que són els veritables propietaris de l’entitat"

A l’espera de conèixer les dades completes -compte de pèrdues i guanys i balanç de tancament- queda clar que la situació financera del club és molt inquietant, fruit d’una combinació letal de nivell d’endeutament molt elevat i incapacitat sistèmica per generar caixa (o sigui, per guanyar diners). A tot això cal afegir-hi la sospita que corre pels cenacles barcelonistes que el famós préstec que ha de concedir Goldman Sachs per edificar l’Espai Barça (uns 800 milions, que un cop retornats hauran tingut un cost de 1.250 milions) hauria estat ja signat i disposat parcialment. Una circumstància que tant de bo quedi en rumor perquè, de confirmar-se, complicaria de manera extraordinària la supervivència del club, si més no de la manera com el coneixem.

Més informació
Eleccions econòmiques a Can Barça
ERTO a Can Barça, per a jugadors i personal no esportiu

dimarts, 13 d’octubre del 2020

Alerta roja per culpa de Bartomeu: "Demana un crèdit per poder pagar salaris"

 

 

La gestió de Josep Maria Bartomeu al capdavant del Barça ha estat desastrosa en molts sentits, fet que ha provocat que ara, quan el president estava a punt d'acabar el seu mandat, hagi d'afrontar un vot de censura que el podria fer marxar per la porta del darrere del Camp Nou.

Tot i que Bartomeu marxarà i el club seguirà el seu curs, la calamitosa herència del president actual passarà factura a la següent junta, especialment en l'àmbit econòmic. Això és el que afirma Marc Ciria, reputat economista barceloní que ha estat entrevistat per l'agència EFE.

Ciria, soci fundador i director general de Diagonal Inversiones i responsable econòmic de la candidatura de Joan Laporta l'any 2015, assegura que el crèdit que la junta ha demanat a Goldman Sachs no és per pagar l'Espai Barça, sinó que en realitat servirà per pagar els salaris dels jugadors a curt termini. Molt alarmant.

"Goldman Sachs no és conegut per prestar diners, sinó per fer operacions d'entrada en societats per després sortir-ne revenent les accions que ha comprat. És un banc d'inversió, no un banc de préstec de diners. Abans que aparegués el coronavirus el club ja devia 740 milions d'euros i amb la pandèmia el deute ha ascendit a 820. El principal problema és que és deute a curt termini. El Barça és el club del món amb la massa salarial més alta i això no és culpa del coronavirus. A partir de la sortida de Neymar l'any 2017 es van començar a fer uns fitxatges que estan fora de la ràtio d'endeutament pròpia del club, el qual s'ha saltat els seus propis estatuts", diu.

I afegeix: "Que aparegui Goldman Sachs significa que el Barça no ha pogut acudir a les entitats nacionals per tal d'incrementar el deute. El club està utilitzant el deute a 30 anys per l'Espai Barça, del qual està inflant clarament el resultat final del cost, per pagar els salaris d'aquest exercici. I a Goldman Sachs ja li sembla bé perquè està cobrant uns interessos d'entre el 3 i el 4%. La pregunta és com s'executaria l'impagament del deute: amb patrimoni del club? Amb l'estadi? Perquè quan hi ha un préstec d'un banc d'inversió les clàusules són molt més fermes que les d'un banc tradicional. La junta necessita fer això per arreglar els números abans d'anar-se'n i els és igual l'Espai Barça perquè no el faran ells".

Espai Barça nou Camp Nou FC Barcelona

L'Espai Barça, un projecte fallit? / FCB

Aquest fet, sempre segons Ciria, provocarà que la següent directiva "no podrà desenvolupar l'Espai Barça amb aquest préstec", sinó que "necessitarà un altre finançament i el projecte s'haurà de reconvertir en una cosa molt més barata que consistirà a condicionar l'estadi". 

La solució que l'economista proposa: apostar pel planter. "Un 60% de la plantilla hauria d'estar formada per jugadors de la Masia i la massa salarial del primer equip hauria de reduir-se en un 30%. A més, s'haurien de renegociar amb totes les entitats nacionals els préstecs que hi ha per a passar-los del curt al llarg termini i alleugerir l'estructura de 540 treballadors del club en un 30%. També s'haurien de buscar patrocinadors reals i deixar de tenir directius i executius que tinguem la sospita que es beneficien de fitxatges del primer equip i del filial", sentencia.


dilluns, 21 de setembre del 2020

Pep Guardiola tanca la porta a una possible tornada al Barça

 

La temporada del Manchester City comença aquest dilluns vinent amb la visita dels de Pep Guardiola al Molineux Stadium per enfrontar-se als Wolves. La 2020/21, la temporada que comença, és l'última del contracte del de Santpedor amb els citizen, el que podria obrir la porta a especulacions sobre el seu futur.

Però Guardiola s'ha encarregat d'eliminar aquestes especulacions, i ha assegurat que estaria encantat de renovar amb el City. "M'encantaria quedar-me més temps al City, és un lloc on estic realment bé, però per quedar-m'hi m'ho he de merèixer", va argumentar, abans d'afegir que "en l'última dècada, aquest club ha arribat a certs estàndards, i sé que per a renovar he de mantenir-los".

Zidane Guardiola EuropaPressGuardiola va eliminar el Madrid de Zidane en aquesta Champions, però va caure contra el Lió. / EFE

L'exentrenador del Barça, que sembla molt allunyat de poder tornar-hi en un futur pròxim, ha assegurat sentir-se molt còmode al seu club actual, i que la principal prioritat que té és fer una bona temporada per poder renovar el seu contracte. "El club mai m'ha pressionat ni ha dubtat de mi, des del primer dia fins avui. Em deixen fer la meva feina, i sé que seguirà sent així. Mai m'han dit: "has de guanyar tants títols" o "has de fer les coses així", simplement em deixen jugar.

Guardiola, que comença la seva cinquena temporada a la Premier dirigint el Manchester City, ha volgut fer així una declaració d'intencions sobre el seu futur, que considera que només passa per seguir més anys entrenant a Anglaterra i al City.


dimecres, 16 de setembre del 2020

Així és la nova equipació del Barça per a la temporada 2021/2022


 

Encara no ha començat la temporada 2020/2021 i ja es coneix com serà la primera equipació per a la campanya 2021/2022. Els creatius de Nike haurien dissenyat la nova samarreta blaugrana que està inspirada en l'escut del club, segons ha avançat Mundo Deportivo.


Primera equipació del FC Barcelona per la temporada 2021-22

Els responsables de Nike han mostrat aquesta samarreta als directius del Barça. La part inferior hi ha franges blaves i granes, de la mateixa manera que a l'escut però hi ha més franges i més juntes. El fet diferencial és que a la part del logotip de Nike hi ha la Creu de Sant Jordi.

Replying to @mundodeportivo and @ffpolo
Hasta 2021 Bartomeu ya extinguió este club.

 

Replying to @mundodeportivo and @ffpolo
Si esta es la camiseta de la 21-22, espero que el proximo presidente rompa relaciones con Nike.

 

Replying to @mundodeportivo and @ffpolo
Que horror , ahora entiendo porque Messi se quiere ir
GIF
Replying to @mundodeportivo and @ffpolo
Però que es aquesta merda

 

Image

Aquesta equipació ha provocat molt rebuig a les xarxes socials i els usuaris han mostrat el seu descontentament amb la proposta de l'empresa nord-americana.




dissabte, 5 de setembre del 2020

Messi es queda i noqueja Bartomeu

Editorial -
Per als que hem defensat que Leo Messi no se'n podia anar del club al qual ha situat a la cúspide mundial esportivament i econòmicament per la porta del darrere avui estem d'enhorabona: Messi es queda una temporada més. Per als que hem criticat la pèssima gestió de José Maria Bartomeu al capdavant de l'entitat i demanàvem al jugador argentí un esforç explicant intimitats del comportament del president, avui podem donar-nos per satisfets. Per un dia, l'astre argentí ha deixat la prudència en un calaix i en l'entrevista en què ha anunciat que es quedava a l'entitat ha deixat Bartomeu com un drap brut per les seves reiterades mentides, la falta de projecte i la seva covardia. Si el president esperava, com va dir, que Messi digués que ell era problema per abandonar el club, Bartomeu ja hauria d'estar fent les maletes.
Messi es queda i la seva explicació de per què volia abandonar el club és tan convincent i real que, certament, hi ha poc a dir. ¿Algú pot contradir al '10' quan diu que "fa temps que ni hi ha projecte, ni hi ha res. Es van fent malabars i van tapant forats quan passen les coses"? Es pot dir més clar com l'ha enganyat Bartomeu?: "El president sempre em deia que jo al final de temporada podia decidir si volia marxar o em volia quedar i al final no ha complert la seva paraula". O quan explica les raons per les quals va enviar un burofax: "Durant tot l'any li anava dient al president que me'n volia anar, que havia arribat el moment de buscar noves il·lusions, nous rumbs a la meva carrera i ell em deia que no, que ja en parlaríem. El burofax era per fer-ho oficial".
El jugador desisteix d'acabar als tribunals el seu litigi amb el Barça perquè no vol que aquest sigui el seu final després de 20 anys a l'entitat i no perquè tingui perdut el conflicte en un jutjat. Això ho sap tothom. I a partir d'ara, què? Esportivament, que Messi es quedi és poc discutible excepte per als fanàtics que sempre veuen conspiracions per tots costats. Com era millor que es quedés Neymar i no es va saber gestionar bé. Bartomeu no ha guanyat aquesta batalla. És del tot evident per més que llegirem contes de fades que explicaran el contrari. Ha quedat tocada la seva autoritat, ha posat en risc reputacional l'entitat, ha creat una crisi institucional sense precedents i ha dividit el barcelonisme.
Només pot dimitir per tots aquests motius però també perquè va dir que si ell havia estat el problema se n'aniria, i Messi no ha pogut ser més dur. Però en dubto, d'això. Ja s'encarregaran els corifeus de defensar l'indefensable. Fa molt temps que passa.

Surrealista reacció del Barça a la decisió de Messi

Surrealista reacció del Barça a la decisió de Messi

El club ha compartit un missatge a les xarxes socials fent referència a l'entrevista de l'argentí

Leo Messi ha comunicat a través d'una entrevista a Goal que es queda al Barça a contracor, per culpa de la negativa del president Josep Maria Bartomeu de deixar-lo marxar, a qui ha acusat de no complir la seva paraula. L'argentí ha repartit moltes garrotades al club i a la junta directiva i les seves paraules han estat de tot menys un afalac cap a l'entitat blaugrana. De fet, ha deixat ben clar que es queda per amor als colors, a l'equip i a l'afició i enfadat amb Bartomeu.
Tanmateix, el club blaugrana ha reaccionat d'una forma molt peculiar a l'entrevista. A través d'una publicació que han compartit a totes les xarxes socials, el Barça ha destacat només un fragment molt particular de les declaracions de l'argentí, on sí que parla bé del club. "Donaré el màxim. El meu amor pel Barça no canviarà mai", han compartit. Aquest missatge ha estat molt criticat a les mateixes respostes de les diverses publicacions que s'han fet. Missatges com "citeu tota l'entrevista, pocavergonyes" o "la part on ha dit que aquesta directiva ni té projecte ni té res també la posareu?" abunden entre les reaccions a aquesta piulada.
Profile photo, opens profile page on Twitter in a new tab
💙
❤️
Leo #Messi: “Donaré el màxim. El meu amor pel Barça no canviarà mai”

CRISI AL BARÇA Messi trenca amb Bartomeu: "No ha complert amb la seva paraula"




 Messi es queda al Barça, però no ho fa a qualsevol preu. L'argentí ha comunicat i explicat els motius de la seva decisió en una entrevista amb Goal i no ha deixat escapar l'oportunitat de criticar ferotgement la directiva de Bartomeu. Messi ha explicat que el principal motiu que l'ha fet quedar-se ha estat la inflexibilitat de la directiva i la seva voluntat de no entrar en una guerra judicial amb el club de la seva vida.
Moltíssims titulars s'han pogut extreure de les paraules de Messi, però el més impactant és el que va dirigit directament a Bartomeu. "Vaig dir al club, sobretot al president, que volia marxar. Li he dit tot l'any. Ell em deia que ja parlaríem. Per dir-ho d'alguna forma, no em donava "bola" al que jo li deia. El burofax era per fer oficial que volia marxar, que quedava lliure i me'n volia anar. No era per crear un embolic, ni per anar contra el club, sinó per fer oficial que la meva decisió estava presa", ha explicat Messi, tot just abans de criticar sense pietat la gestió de Bartomeu. "Fa temps que no hi ha projecte ni hi ha res, es van fent malabars i tapant forats."


Profile photo, opens profile page on Twitter in a new tab

Replying to @GoalEspana
“Hace tiempo que no hay proyecto ni hay nada, se van haciendo malabares y van tapando agujeros”. No se puede añadir mucho más ...
677 people are Tweeting about this

"Em deia que jo podia decidir"

Messi, que ha afirmat que tot i voler marxar ho donarà tot pel Barça durant aquest any, s'ha mostrat bastant contrariat amb la gestió de la directiva durant tot aquest any, en el qual s'ha sentit constantment ignorat i, fins i tot, enganyat. "El president sempre em deia que jo al final de temporada podia decidir si volia marxar o em volia quedar i al final no ha complert amb la seva paraula."
A més, ha volgut defensar-se davant les crítiques rebudes en els últims dies. "M'han dolgut moltes coses que s'han dit. Sempre he posat per davant el club. He pogut marxar moltes vegades per més diners. Ara necessitava un canvi i no m'han deixat fer-lo."
Sembla que tot i l'anunci que Messi segueix al Barça un any més, la relació amb la directiva està trencada, i fins que se celebrin les eleccions que allunyin a Bartomeu de la llotja blaugrana seguirà sent així.