diumenge, 29 de setembre del 2019

El Manchester City ja té el relleu de Guardiola

El Manchester City ja estaria planejant l'era post Pep Guardiola. L'entrenador català té contracte amb els citizens fins a l'estiu de 2021, però el club de Manchester ja sap qui seria el seu successor. Es tracta de Giovanni van Bronckhorst, que va ser jugador del Barça en l'època de Frank Rijkaard, segons ha publicat el diari britànic Mirror.
Ja fa un mes que treballa al City
El pla del City és que l'holandès, de 44 anys, sigui al club tot el temps possible abans d'agafar el càrrec d'entrenador. De fet, Van Bronckhorst ja fa un mes que treballa a l'Etihad i coneixent com funcionen, sempre segons la informació del Mirror.

Els dirigents dels citizens volen veure com treballa Van Bronckhorst i si veuen que encaixa bé, el nomenaran pròxim entrenador. Però el càrrec de tècnic encara no està assegurat i el temps dirà si l'holandès ocuparà la banqueta d'un dels equips més importants de la Premier League.
Arteta i Kompany, els altres candidats
Hi ha altres noms sobre la taula, com el de Mikel Arteta, actual ajudant de Guardiola, i el de Vincent Kompany, excapità del City i actual jugador-entrenador a l'Anderlecht. Però l'holandès té aliats forts a l'Etihad, inclòs Guardiola, segons les informacions del diari anglès.
Pep Guardiola Arteta Norwich Manchester City EFE
Van Bronckhorst és un entrenador amb poca experiència, però que ha guanyat amb el Feyenoord una Lliga i dues Copes holandeses.

dissabte, 21 de setembre del 2019

El City de Guardiola esclafa el Watford (8-0)

El Manchester City de Pep Guardiola s'ha refet de la derrota a l'estadi del Norwich (3-2) propinant una històrica golejada al Watford del tècnic espanyol Quique Sánches Florez (8-0).
El conjunt skyblue ha signat un dels resultats més contundents de la història de la Premier League i, de passada, ha deixat clar al Liverpool que aquest curs també hauran de lluitar el títol fins al final. Finalment els de Guardiola han aconseguit 8 dianes, de manera que no han pogut igualar el rècord establert pel United l'any 1995, quan els red devils van derrotar l'Ipswich Town per 9-0. Sigui com sigui, el marcador és històric, i és que el City mai havia marcat 8 gols en un partit del campionat domèstic anglès.
Primer hat-trick de Bernardo Silva
Els primers minuts del City-Watford ja formen part de la història de la Premier League. Els de Guardiola han estat un huracà i han signat 5 dels 8 gols en els primers 18 minuts, fet que ha convertit l'equip skyblue en el centre de les mirades del món del futbol.


EFE
La primera diana l'ha marcat el canari David Silva al minut 1, i a partir d'aquest moment l'aixeta no ha parat de rajar. El Kun Agüero, de penal, ha marcat el segon al 7. Posteriorment, en els minuts 12, 15 i 18; Riyad Mahrez, Bernardo Silva i Nico Otamendi han perpetrat la humiliació al Watford.
A la segona part, en la qual ha tingut minuts el català Eric García, el City ha seguit arribant a la porteria de Ben Foster i no ha tingut pietat. Bernardo Silva, en els minuts 48 i 60, i Kevin de Bruyne, al 85, han tancat un marcador antològic.

dimecres, 11 de setembre del 2019

Des de quan celebrem la Diada?

Diada 1914. Fossar de les Moreres. Font Pinterest
Barcelona, dissabte 11 de setembre de 1886. Fa 133 anys. Mossèn Jaume Collell ―canonge de la diòcesi de Vic― oficiava una missa fúnebre a la basílica de Santa Maria del Mar “en sufragi dels que moriren en defensa de las llibertats catalanas lo 11 de setembre de 1714”. Aquell ofici religiós (aquella inofensiva missa de rèquiem) que va ser, inicialment, prohibit pel bisbe Jaume Català i Albosa, i durament censurat pels partits polítics republicans, s’acabaria celebrant (o mig celebrant, per ser més precisos) en un entorn de rivalitats i tensions; i s’acabaria convertint en el testimoni primigeni de la Diada Nacional de Catalunya.

Diada 1914. Foto Carlos Perez de Rozas. Font Arxiu Municipal de Barcelona

Diada 1914 / Foto: Carlos Pérez de Rozas. Font: Arxiu Municipal de Barcelona

Qui era el promotor d’aquell acte?

Jaume Collell i Bancells era alguna cosa més que un canonge de la diòcesi de Vic. L’any 1886, quan es va celebrar aquell acte primigeni a Santa Maria del Mar, ja era un periodista conegut i polèmic: havia estat el fundador i el director del setmanari La Veu del Montserrat, una publicació d’ideologia catòlica que s’editava a Vic i que mantenia batusses periodístiques freqüents amb el Diari Català, l’òrgan de premsa del republicà i catalanista Centre Català, de Valentí Almirall. Collell i la Veu del Montserrat eren els dipositaris d’un carlisme sociològic i ideològic que a Catalunya havia tingut, sempre, un component foralista decisiu.
Esquela del herois de 1714. publicada a La Veu del Montserrat (1880). Font Wikimedia Commons
Esquela dels herois de 1714, publicada a 'La Veu del Montserrat' / Font: Wikimedia Commons

Qui hi havia darrere mossèn Collell?

Collell canalitzava els suports a la seva causa a través de la Veu del Montserrat. Un simple cop d’ull a la nòmina de col·laboradors aporta una visió molt precisa de les personalitats que envoltaven (o que impulsaven) Collell: mossèn Jacint Verdaguer, el bisbe Torras i Bages (autor de la màxima “Catalunya serà cristiana o no serà”) o Narcís Verdaguer (un dels fundadors de la Lliga Regionalista). Amb aquest cartell, queda clar que aquell acte primigeni estava promogut pel catalanisme conservador, que és el mateix que dir el carlisme català. Aquesta és la causa que explicaria els atacs que va rebre dels partits republicans i catalanistes: es va acusar Collell d’intentar apropiar-se del catalanisme.

Diada 1923. Associació Pomells de Joventut. Font Wikimedia Commons

Diada 1923. Associació Pomells de Joventut / Font: Wikimedia Commons

Cap on van derivar les celebracions posteriors?

Només dos anys més tard, el 1888, la Diada feia un salt decisiu: sortia de la penombra del temple de Santa Maria del Mar i posava un peu als carrers de Barcelona. L’alcalde Rius i Taulet ―el gran promotor de l’Exposició Universal― ordenava la col·locació de set estàtues al Saló de Sant Joan (entre l’Arc de Triomf i l’entrada al firal) que havien de representar les set personalitats més rellevants de la història de Catalunya: una d’aquestes estàtues era la de Rafael Casanova. L’efígie de Casanova, ferit i sostenint la bandera de Santa Eulàlia, ràpidament es convertiria en un tòtem del catalanisme popular; i en el punt on, cada 11 de setembre, es feien diverses ofrenes florals.

La Diada de les detencions

L’any 1901 es va produir un altre salt important en la història de la celebració de la Diada. L’11 de setembre, mentre un grup de joves de la Unió Catalanista dipositava una ofrena floral a l’estàtua de Rafael Casanova, la policia espanyola va contestar amb cops de porres i detencions indiscriminades. En l’imaginari nacionalista espanyol, el resultat de les guerres de Cuba, Puerto Rico i Filipines (1898) estava molt fresc. I la gran mobilització reivindicativa del Tancament de Caixes (1899), encara més. Aquests detalls són molt importants perquè expliquen que, en l’imaginari nacionalista espanyol, el catalanisme era una rèplica de les crisis que havien precedit la pèrdua de les colònies.

Diada 1931. Foto J. Dominguez. Font Arxiu Municipal de Barcelona

Diada 1931 / Foto: J. Domínguez. Font: Arxiu Municipal de Barcelona

La primera Diada unitària

La resposta del catalanisme no es va fer esperar. Pocs dies després, es convocava una concentració de 15.000 persones ―de tot l’espectre social i polític del catalanisme― al Saló de Sant Joan. Aquells manifestants no es van concentrar davant l’estàtua de Guifré el Pilós, ni davant de la de Roger de Llúria. Ho van fer al voltant de la de Rafael Casanova, la màxima figura política durant el setge i assalt borbònic franco-castellà de 1713-1714. El simbolisme era claríssim: no tan sols es protestava per les agressions i les detencions perpetrades per l’aparell policial espanyol, sinó que es reivindicava un model polític de llibertats, que reconegués a Catalunya la seva naturalesa nacional.

La Diada del bicentenari

L’any 1914 es computaven dos-cents anys de la tragèdia de 1714. Prat de la Riba, de la Lliga Regionalista, havia assolit la creació de la Mancomunitat, l’organisme concebut com el vehicle que havia de conduir Catalunya al seu autogovern. L’independentisme ja havia formulat les seves tesis. I Europa estava immersa en la Primera Guerra Mundial. En aquell escenari de canvis les rivalitats i les divisions van aparèixer de nou i el nacionalisme espanyol es va abonar a la negació de Catalunya. El Partit Republicà Radical ―de Lerroux― mentre va governar l’Ajuntament de Barcelona es va negar a convocar els actes. I la lluita entre Lliga Regionalista i la Unió Catalanista va fer la resta.

Diada 1932. Font Arxiu Municipal de Barcelona

Diada 1932 / Font: Arxiu Municipal de Barcelona

La primera Diada oficial

Durant aquells anys el catalanisme es va dividir en dos espais de celebració: el catalanisme monàrquic i conservador va continuar fidel a la tradició d’acudir a l’estàtua de Rafael Casanova (que ja havia estat traslladada a la seva ubicació actual), i el catalanisme republicà i progressista va trobar en el Fossar de les Moreres el seu propi espai de reivindicació. No seria fins al 1931, amb la restauració de la Generalitat, que el president Macià oficialitzaria la Diada. La premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 12/09/1931) relata que la unitat del catalanisme es va recuperar al voltant de l’estàtua de Casanova: Generalitat, ajuntaments, partits polítics, sindicats, entitats socials...

Diada 1936. Foto J. Dominguez. Font Arxiu Historic de l'Ajuntament de Barcelona

Diada 1936 / Foto: J. Domínguez. Font: Arxiu Històric de l'Ajuntament de Barcelona

Per què a l’estàtua de Rafael Casanova?

Fins a l’any 1939, la Diada va ser la gran festa reivindicativa dels valors de la llibertat i el catalanisme. Els valors que encarnava la figura elevada a la categoria de mite de Rafael Casanova. Però, tot i això, la Diada va guanyar definitivament la totalitat de l’espai públic. A la reivindicació dels valors republicans (llibertat, catalanisme), s’hi van sumar les aspiracions de tots els col·lectius de l’ampli i divers espectre social català: obrers industrials, jornalers agraris, llibertaris, sufragistes... Amb la Generalitat republicana, la Diada Nacional assolia la seva majoria d’edat i guanyava l’adhesió de tots els catalans. Després vindria el fosc túnel de la dictadura.

dimarts, 10 de setembre del 2019

‘Sortiu i rescateu’: Guardiola glossa els guardonats amb la Medalla d’Or, Òscar Camps i Carola Rackete

‘Mentre uns altres us criminalitzen, aquí us homenatgem.’ El tècnic Pep Guardiola ha estat l’encarregat de fer la glossa dels guardonats amb la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya, Carola Rackete i Òscar Camps. En un text sentit i farcit d’elogis, l’entrenador ha agraït la feina dels dos activistes contra ‘unes fronteres que maten’. També ha tingut paraules per a l’ex-ministre italià Matteo Salvini: ‘Contra els Salvini que enfonsen el món, tenim l’Open Arms i el Sea Watch, que salven vides.’ Els ha encoratjat a continuar fent la seva tasca i, tot parafrasejant Johan Cruyff, els ha demanat: ‘Sortiu i rescateu.’
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu

Guardiola presentarà Carola Rackete i Òscar Camps al Parlament

Dimarts vinent tindrà lloc l'acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. En aquesta ocasió, i en la categoria d'or, la Medalla serà per a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l’ONG Sea Watch, i per a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms.

L'encarregat de presentar els dos activistes, però, no serà un polític, un periodista o un actor, sinó que serà una figura vinculada al món del futbol. Pep Guardiola, exjugador del Barça i actual tècnic del Manchester City, guardonat amb la Medalla d'Honor l'any 2011, tornarà al Parlament per fer la glossa dels guardonats.
El president del Parlament, Roger Torrent, serà l'encarregat de lliurar les medalles, mentre que la conductora de l'acte serà la periodista Raquel Sans. Joan Dausà, per la seva banda, interpretarà "Com plora el mar" mentre es projecta un vídeo produït per TV3 amb imatges de la tasca humanitària de Sea Watch i Proactiva Open Arms, i finalment el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu interpretarà "Els Segadors".
Guardiola, fidel als seus ideals
La relació de Guardiola amb l'Open Arms i l'ONG Sea Watch ve de lluny. El mes de juny de l'any passat, Òscar Camps va revelar que l'entrenador de Santpedor s'havia fet càrrec de les despeses de reparació del vaixell. En concret, el tècnic va donar 150.000€ per tornar a posar en funcionament la nau, que en aquell moment estava retinguda a Itàlia.
Aquest estiu, a més, el tècnic va assegurar a les seves xarxes que "ens en anem a la merda" després de la detenció de Rackete a Lampedusa a mans d'agents italians. Abans, també havia lluït una dessuadora d'Open Arms a la sala de premsa del City en honor a Camps i la resta de l'organització.

Guardiola carrega contra PSOE i PP: "Si hem de confiar en ells, malament"

Pep Guardiola no s'amaga de cap tema. L'entrenador del Manchester City ha glossat aquest dimarts la figura dels activistes Òscar Camps i Carola Rackete abans que rebessin la Medalla d'Honor del Parlament i quan s'ha acabat l'acte ha atès les preguntes d'ElNacional.cat, la Cadena SER i RAC1.
Medalla honor del Parlament Pep Guardiola Roger Torrent Oscar Camps Carola Rackete - Sergi Alcàzar
Sergi Alcàzar
Guardiola ha parlat sobre la Diada d'enguany, sobre l'acte d'aquest dimarts i en relació a les polítiques d'immigració d'Espanya i d'Europa. El català s'ha mostrat molt crític amb la situació actual del govern espanyol i ha carregat contra el PSOE. "El PSOE quan està a l'oposició es fa fotos amb l'Òscar Camps i diu que com és possible que el Rajoy actuï així i ara que estan al poder diuen que no tenen el dret de rescatar. Si hem de confiar molt en ells, malament", ha assegurat el de Santpedor.

"Si no tenim un mínim de dignitat humana, ens n'anem a la merda"
El tècnic del City no s'ha mossegat la llengua i ha estat clar quan ha explicat que "abans d'un futbolista, hi ha una persona, abans d'un cantant, hi ha una persona, abans d'un periodista, hi ha una persona... si no tenim un mínim de dignitat humana, ens n'anem a la merda. Tot això ens torna".

Guardiola no podrà ser a Catalunya en aquesta Diada per motius laborals i espera que sigui "com totes". "Espero que no plogui i que la gent pugui sortir. No ens podem escapar de la situació política que hi ha, però espero que sigui festiva i que estigui bé", ha afirmat.
L'exentrenador del Barça ha volgut homenatjar Johan Cruyff amb la seva frase mítica de "sortiu i gaudiu" i l'ha adaptat per la situació "sortiu i rescateu". Per a Guardiola ha estat un "honor" ser al Parlament aquest dimarts i que la Generalitat hagi valorat la tasca de l'Open Arms i el Sea Watch al Mediterrani.